Andrea Hamanova

December 4, 2020

#

program

Udržitelné svatby

"Nejsme více než příroda, jsme její součástí." - Jennifer Nini. Ročně se na světě uskuteční asi 2,5 milionu svateb, což znamená též hromadu odpadků a asi 63 tun CO2. Mnoho párů se rozhodlo pro změnu, chtějí mít svatbu více zelenou, více eko a hledají různé cesty, jak toho docílit. Nezapomeňte na jednu věc - eko svatba nemusí nutně znamenat low key, tedy nízkonákladová.

Poradíme Vám několik způsobů jak toho docílit. Poměrně důležité je najít si dodavatele, kteří budou sdílet tento přístup, ať se jedná o floristu nebo catering.

Stan

Lepší než si zarezervovat celou lokalitu, třeba zámek, je pronajmout si stan. Minimalistická a jednoduchá konstrukce beduínského stanu vypadá skvěle a je výbornou variantou pro eco-friendly svatbu.

Tiskoviny

Buďte digitální a ušetřete spoustu papíru, nebo nechejte vše vytisknout na recyklovatelném papíře. Také existuje papír, ve kterém jsou semínka rostlin, která Vám vyklíčí. Bezva dárek pro Vaše hosty, zahrádky a včelky.

Květiny a dekorace

Nádhera, která učiní Vaši svatbu dokonalou, ale také velký znečišťovatel. Chemikálie z rychlé produkce květin bohužel znečišťují vzduch, vodu i půdu. Dalším faktorem je karbonová stopa při jejich transportu. Co s tím? Využijte květiny v květináči, které rozdáte svým nejbližším a dívejte se po lokální produkci. Co se týče dekorací, ideální je přírodní bavlna, hedvábí, bambus či makramé.

Neházejte umělé konfety, ale zvolte rozložitelné plátky růží, nebo třeba semínka pro ptáčky. A vynechejte prskavky či ohňostroj. I když to vypadá na fotkách skvěle, znečišťují ovzduší.

Jídlo

I zde využijte lokálních a sezonních surovin a místních dodavatelů - ušetříte na dopravě, balení a podpoříte místní produkci. Víte, že již existují i jedlé příbory? Dělají se z rýže, obilí a nebo mohou být třeba čokoládové.

Líčení a účes

Domluvte se s vizážistkou, která používá eko a organické produkty. Na trhu jich je dnes již celá řada.

Svatební šaty

Víte, že skoro 16% nevěst si vezme šaty, které může využít i později? Pro některé nevěsty jsou vintage šaty třeba po babičce, které si upraví, skvělou volbou. Pokud se neztotožňujete s ideou second hand šatů, podívejte se po etickém návrháři.

Dárečky pro hosty

Proč svým hostům nedarovat něco, při čemž si na Vás vždy vzpomenou, jako například květináč s bylinkami, nebo semínka, která si zasadí? Nebo dárky z lokální produkce - sklenka marmelády nebo medu, semínka kytiček, mýdlo?

Doufáme, že jste zde našli alespoň nějakou inspiraci a chcete-li taky takovou krásnou zelenou svatbu zorganizovat, neváhejte se na nás obrátit.

Foto Stepan Vrzala, Tomas Dittrich, DATA Photo.

Další blogy

Poslední svatby:

Také chcete mít svou vysněnou svatbu?

on Instagram

@andrea_hamanova_svatby